Ondarroa (Bizkaia)

Hondartzan neskak eta mutilak aparte bainatu behar

Hondartzan neskak eta mutilak aparte bainatu behar <p>Hondartzan txikota (soka lodi bat) egoten zen uretan, neskak eta mutilak elkarrekin ez bainatzeko. Eta zaintzen egoten ziren, gainera. Neskak eta mutilak elkarrekin ibiltzen ziren kuadrillan; haiek ere ez ziren hondartzara joaten.</p>

Transkripzioa

- Euan soka bat, andrazkuk eta gixonezkuk, ta holan trabeseta, ta gero soka bat. Esaten neban, ba, ha soki, ha soki guk segundo baten pasaten bagendun! Harutzatxua jun [buzadi] ein ta yasta! Hondartzan be zaintzen eoten zin, neskak mutillakin batea ez eoteko ta. Ta soki han. On eoten dine boluk, noarte igaire jun biher zazen /bizazen/ ta harutz gehixa ez, ba, ordun on holan dazenak boluk holanik.

- Hondarrian.

- Hortik haruzkun. Hondarrin ez, uretan.

- Uretan?

- Uretan, igaixan ez eben lagaten hondartzan be ibilttren neska-mutillak gaztik-eta batea ordun. Uretan, ba, ze ein eben /einben/? Soki ipini, txikota, lodi-lodixe, ta hamendikaldin mutillak eta hor neskak. Ta guk pasaten gendun buru ta gero osta be hamendikaldea etorri ta...

- Hori txikota hondarrian be bai edo?

- Ez, hondarrin ez. Hondarrin mari beherutz eitten zanin eoten zan, baiñe mari gorutz etorrenin, ba, ez euan gorarte. Ez naz seguru akordaten gorarte edo ure euan lekun euan.

- Ta kuadrillan ez ziñien ibiltten ala?

- Bai!