Euskara debekatuta eskolan

Euskara debekatuta eskolan Etxean matrailekoa ematen zieten erdaraz egiteagatik eta eskolan alderantziz, ezin euskaraz egin. Ez du eskolako oroitzapen onik, eta ezta Rezolako nagusiarena ere. Langileen umeei bai, baina baserritarrenei ez ei zieten ezer ematen.

Transkripzioa

-Eta gero euskeraz hitz eiten ziñun, zea, etxian. Jun, ta euskera, o erderaz ez genekiun. Eta “o sea que” matraillekua etxian, erderaz hitz eiten giñunen. Hara jun, ta euskeraz… aitzen giñalako´re bai! Bandera jartzia, ze uste dezu /ustezu/? Basarritarraidi dana esaten ziun. “Ala, poner la bandera en el mastil!”.
-Eta zuek jarri behar.
-Guk jarri bihar. Bai.
-Orduan zure eskolako oroitzapenak ez dia bate onak.
-Ez, ez, ez. Ezta, ezta pentsatu´re! Geo, Rezola. Rezola bere… bere jendiai bai, baiño gu juten giñan “o sea que” erregetan ta /da/ hola merienda ematen ziyuen ta /da/ erregalik umieiri, eta gu, zenbat ume izango giñan? Hamabi-hamalau, hemen basarrikuak, beste Etxeberriko bazuk… ez takit hamabi o hamalau… Eta txokolatia eta ogiya ematen ziyuen, eta gu han holaxe, gosiak amorratzen. Eta ezta, ezta meriendik´e ez ziguten /etziguten/ ematen, ez giñalako obreruen umiak.
-A bai, e?
-Bai, bai, bai. Rezola bere, bere jendientzako ona izango zan, baiño bestela…