Ingurukoak Eibarrera dantzara

Inguruko herrietatik jende asko etortzen zen Eibarrera dantzan egitera eta beraiek Bergarara joaten ziren sarritan ere. Bergararrak, "mokoluak". Eibarren diru asko zegoen. Soraluzekoek eibartarrei buruz esaten zuten: "Eibarko txitxia, oiloa".

- Mendirako zaletasuna noiz sartu jatzun?
- Hori berezkua da eibartarretan. […] bertan euan. Eske, hortxe daoz mendixak. Mendixak hortxe daoz […] Lehenengo egunian ilusiñua, mutil koskorrak giñanian, ze zan? Ba, Galdaramiñora igotzia. Salbadorrera konforme […] ta Galdaramiñora. Gero Urkora ta Urkotik ikusten genduan Eguarbitza ta Eguarbitzara. Ta gero, ba, gurasuekin igual Izarraitzera.