Toribio Etxebarria eta bakea

Toribio Etxebarriak Iruñako kartzelan esan ziona gogoratzen du: azkenean bakea munduan berez etorriko dela; ez dagoela beste erremediorik.

- Gero, sekula be ez jata ahaztutzen Toribio Etxebarriak esan zestan argumentu...
- Toribio Etxebarria izan zen sozialisten artean "número uno", ez?
- Numero unua, bai. Toribio Etxebarriak esan zestana Pamplonako karzelan pasiuan gabizela: “Gu, bagabixak hamen. Guk bajiharduau burrukan geure ideologixia defenditzen, baiña dudarik be ez daok munduan sozialismua ta baketasuna aillegauko dala nahi ta etxian sartuta geratu danok. Berez etorri bihar jok! Gizonak ez jakak beste erremedixorik, bertara errendidu ta bere ideak sanuak etara flaterera, esaten dan moduan.

Egilea(k): Eukene Lamariano , Oier Narbaiza