Lehenengo urratsak bizikleta gainean

Aitak bizikleta nola erregalatu zion azaltzen du Juanitok eta Untzagan bizikletarekin okerkeriak nola egiten zituen gogoratzen du. Jendeak "xemeikua" (garaiko txanpona) ematen zion. Gerora Gerra Zibila etorri zen eta Eibartik kanpo joan behar izan ziren, Hendaiara.

Transkripzioa

– Eibarren jaio zen 1917ko irailaren 13an eta horrek esan nahi du Juanito Gisasola “Juanito Txoko” jada urtetan aurrera doan laguna dugula eta 76 urte eginak dituela. Gaur, batez ere, bizikleta kontuez hitz egin behar dugu, Juanito. Eta lehenengotik esaidazu, zure gazte denbora eta zure txikitako kontuak hemen, Eibar aldean, nolakoak izan ziren. Zertaz akordatzen zara?
– Ni akordatzen naiz… Granujia nintzan eta pixkat okerra. Baiña bizikletia aittak erregalau estan eta harekin bizikletiakiñ hasi nintzan hónek zirkoko gauzak egitten. Untzaga plazan egitten nittuan bizikleta gaiñian: bizikletia bota eta jaiki. Egitten nittuan eta jentia, pozik. Eta batak xemeiko bat emoten estan eta bestiak perrotxo bat, baiña ni, pozik. Aittak beti bronkia, hórrek gauzok egitten nittualako, baiña ni pozik. Eta gero, holan denporia etorri zan eta gerriak urten eban. Ibili nintzan gerran eta han Gijonetik, ba, hanka egin bihar. Eta Gijonetik Franziara jun nintzan eta han arrebia nekan, Hendaian. Pistola fabrikia zeken. Eta egon zan fabrikia, Ollagarena, fabrika haundixa. Eta han egon nintzan, ba, urte batzuetan.

Egilea(k): Eukene Lamariano , Oier Narbaiza