Gudarien Batailoia; frentea Elgetan; Eibarko bonbardaketa

Gudarien Batailoia; frentea Elgetan; Eibarko bonbardaketa Imanol Santanderren hartu zuten prisionero. Gero Batallón de Trabajadoresen ibili zen. 15 urte zituen baina Gudarien Batailoian parte hartu zuen (Ibaizabal). Elgetako frentea. Apirilaren 25ean Eibar babestera jaitsi ziren, baina hartuta zuten. Trabakua, Bolibarrerutz ihesi. Bonba bat, Casa del Pueblo ondoan jausi zen, Txomin tabernaren ondoan.

- Zu baiña oso gaztia ziñan orduan?
- Bai ba, gaztia bai baiña ni be urtenda hor ibili nintzan frentian Asturiasen ta Santanderren harrapau naben prisionero. Luego en Trabajadores y anduve por ahí yo también con el fusil y ¿qué te crees, pues? Joven si, quince años, pero ahí dieciséis luego y cuado terminó diecisiete o…
- Amuategixan egon ziñan zu?
- Ez, ni partido nazionalistakuan ibili nitzan. Batallón de gudaris, allí había… Estos de Amuategi eran socialistas y eran todos…y yo nombre de todos los batallones sé de cabeza y de todo…
-Baiña Eibarren egon ziñan zu akuartelauta?
-Ez, Eibarren ez. Eibar bueno, Elgetako frentian bai, hor bai. Baiña Eibarren ez. Bueno, Eibarrera bajatu gero azken orduan, el día 25 de abril bajatu Elgetako frentetik eta eskoletan, sartu geure utensiliuak eta epe! Que hay que defender Eibar… Eee! ¡Qué va! Hartuta euken, sartuta e(g)uazen zeretik… Durangon ya Oizera ta bueno...Salimos de aquí a Ermua, y Trabakua, a Bolíbar, y de Gernika el día del bombardeo de Gernika y así pasamos, pero todo…E(g)on giñan hemen azken ordu(a)n. Ta bonbia hor jausitxa be bai Untzagan, zerian, Casa del Pueblo onduan ta Txomiñeneko kontra hortxe jausi zan bonba bat eta hor hil zi(r)en ehun ta piku persona edo…una tonelada y media o, una bomba…
- Zein zan izena? Zure batalloian izena?
- Batallón Ibaizabal.
- Zein zan, komandantia edo zein zan?
- Komandantia Bilboko bat. Hil zan en esto, en Zebi Gain. Han Otxandixotik gora Urkiolatik da(g)o Alto de Zubi Gain, Zebi Gain hay una cruz allí puesto. Allí sartu ta erten ta atzera baioneta…