Eibarko presak eta errotak; Orbea lantegia lehena argindarra erabiltzen

Eibarko presak eta errotak; Orbea lantegia lehena argindarra erabiltzen <p>Eibarren ur asko zegoelako sortu zen industria. Eibarko presak eta errotak; Orbea lantegia lehenengoa argindarra erabiltzen.</p>

Transkripzioa

- Bartolo: Eibarren industria ein dok, horretxeaittik ein dok Eibarren industria. Lehen elektrizidaderik ez euanian, urakin ein bihar zuan ba mobimentu guztia! Ta Eibarren ur asko jeuan, errota asko. Hangotxiaaittik ein zan industria, ta gero, bertan jentiak lanian ikasi ta gero elektrizidadia etorri zanian, jarraittu bertan! Baiña uragaittik izan da. Eibarren presa... asko euazen presak! Asko, asko. Eibarren, hasi bai Olarriatik eta Maltzagara, estaziñuan ondora, hari Susaeta 'Cojones' esaten jakon […] hara bajeuazen, baiña hamar bat, hamar edo hamaika presa jeuazen Eibar barruan zihar. Kontau be ein leikez harek. Hasi zerian, Olerrian euan lehenengua, Zamakolaneko zererako, panaderixarako errotia bat. Gero euan Otola-erdi onduan jeuan: gero Amañan jeuan beste bat: hiru. Bat, bi…
- Agustin: Ta hamen Ariatzan be baeuan beste bat.
- B.: Ariatzan be baeuan. Ta gero Bidebarrixetan jeuazen, zerekua, Txomonerakua. Ta gero hor beste bat jeuan Arotz-Haundixanerakua…
- B.: Asike, herrixan erdira inguru edo, sei presa-edo euazen! Gero erdittikan, Urkuzuko... oin, itturrixa badaok ba…?
- B.: Botijerua ipini juek ba…? Han be presia jeuan! Hango ura juaten zuan…
- A.: Orbeanera.
- B.: Orbeanera! Orbeak lehelengo taillarra ipini zeban lekura! Oin zera daon lekuan dok hori, ez dok? Horrek etxe barrixok ein jittuek, ba, klinikia egondako lekuan? Han aurrian ein eben, ba, etxe barri bat, zera, Gonzalezenan albuan, azeituneruan albuan? Haintxe zuan Orbeaneko lehelengo taillarra. Ura juaten zuan hara ta haintxe euan [zerori...]…
- A.: Lehelengo Eibarrera indarra emon ebana haxe izan zan.
- B.: Gero argixa hartu zebana.