Kalean jolasten zuten; abarketak zaindu egin behar

Kalean jolasten zuten; abarketak zaindu egin behar <p>Abarketa zaharrekin jokatzen zuten futbolean, berriak ez apurtzearren. Euria ari zuenean, abarketak kendu egiten zituzten eskolatik etxera joateko. Kalean egiten zuten jolas, bai futbolean edo bai beste edozertan.</p>

- Orduan foballa gogorraua izango zan, ez?
- Agustin: Bai, bueno, gogorraua… Gaiñera, sarrittan guk jokatzen genduanian, nik ez neban foballian asko zertu, baiña abarketekin-edo sarrittan! Ez oingo moduan zapatak eta! Abarketa zaharrekin!
- Bartolo: Abarketekin. […] abarketak bestela onak apurtu eitten zittuan, ta zaharrekin!
- Nik entzunda dakat ya ez kanpo foballian-eta ez, baiña kalian-eta jokatzen zenduenian, batzueri amak ez zetsela lagatzen abarketekin jokatzen eta ortozik jokatzen zebela.
- B.: Ez jakixat, hainbesteraiño ez juat ezautu nik. Baiña izan leike hori egotia be.
- A.: Bai, bai... Bueno, hori pixkat... Gu eskolatik eta eurixa bazan, abarketak ez estropeatziarren, abarketak lepuan hartu eta etxera faten giñan gu.
- B.: Bai, lotu alkarri ta bota bizkarrera ta... Hori bai. Hori bai.
- A.: Oingo modoko zerik ez zeuan orduan.
- Kalian be bai, umetan, gaztiauak ziñazienian, holan, ume koskorrak, kalian jokatuko zenduen, ezta, foballian?
- B.: Kalian? Pentsaik! Esan neuan, ba, Bidebarrixetako automobillana? Galloko parian, Rialto parian, ipini zer bi, harri bi edo zapatak edo zeoze ipini, [...] bi ta porterua han. Ta bestia han, zubixa badaok, ba, Arikittanetik behera? Aranerako... Arabne esaten detsau guk, Fundidoreseko zera? Han beste bi. Ta foballian domeka arratsaldian hantxe. Ta automobilla noizian behin etortzen zanian, geldittu, ta automobilla juandakuan, segi!
- A.: Oingo zerik ez gekaun guk gaztetan, oingo joko zerik... dibersiñotarako lekurik ez zeuan orduan.
- B.: Ez, ez. Bakoitxak asmau bihar juan beran dibersiñua.
- A.: Norberak asmau bihar!