Bittor Sarasketa, Errege Etxearen hornitzaile

Bittor Sarasketa, Errege Etxearen hornitzaile <p>Bittor Sarasketa Errege Etxearen hornitzailea zen, eskopetei zegokienez. Erregeari "t&uacute;" esaten omen zion, ez zekielako besterik. Espainia osoko noblezia etortzen zen. Eskopetak probatzen ibiltzen ziren. Probaleku handia zegoen.</p>

Tamaina:

Bittor Sarasketa Errege Etxearen hornitzailea zen, eskopetei zegokienez. Erregeari "tú" esaten omen zion, ez zekielako besterik. Espainia osoko noblezia etortzen zen. Eskopetak probatzen ibiltzen ziren. Probaleku handia zegoen.

- Erregiari “tú” eitten zetsan?
- “Tú”! ez [ekixan] besterik eta. Eta zera zan ha, “Proveedor de la Real Casa” eskopetena. Eta horreaittik etortzen zian han… Espainia guztiko aberatsak. Badakizu ze pasatzen zan, Erregia etortzen zanian Donostiara, danak zetozen horra, markesok eta kondiok eta… Ni… Ni gaztia orduan, ta txoferrak bai, bi etortzen zian. Ta bata bajatu ta atia zabaldu urtetzeko ta sonbrerua kendu ta… Ta gero han egoten zian, ba, ixa goiz guztian. Ta han ibiltzen zian, tiroka. Hau, Urkijon semia be bai. Hamen ezkonduta zeuan zera, Isasixan, ta ez zekan, ba, nora juan, ta goizetan, ba, haraxe. Egun guztian tiroka. Buum! Jarri […] behera ta blankuori.
- Eskupetak probatzen.
- Pruebak eitten. Probadero haundixa zeuan. Metruekin ta danakin. Ta gero etortzen zian, ba, plomeua esaten dana eurak, haundixa dakala ta txikixa dakala ta, holako katxarro bat ipintzen etsen, ta jartzen zian ta “ra-ra-ra-ra” ta buu! “Coño, pero esto está…”. Egun guztia pasau.