Josteko makinentzat ordezko piezak saltzen zituzten

Josteko makinentzat ordezko piezak saltzen zituzten <p>Alfa-ren eskolan josteko makinentzat ordezko pieza txikiak (jostorratza edo bobina, esaterako) ere saltzen zituzten. Beraiek josteko makina automatikoa gutxi erabili zuten; bastidorearekin egiten zuten. Josteko makinak nolakoak izaten ziren. Makina automatikoak zuen diferentzia.</p>

- Eta bertan, orduan, mobimentua be egongo zan, ez? Hor eskolan. Dendia be bazan…
- Bai. Jostorratzak-eta geuk saltzen gendun. Jostorratzak apurtu eitten diraz asko makiñan, ta horrek pieza txikixok dendan saltzen ziazen.
- Eta makiñan pieza txikiren batzuk be bai, osea, jostorratzak eta…
- Bai, bobinia eta… danak, horrek pieza txikixok danak.
- Modeluakin esaten dozu?
- Bai. Ta gero automatikia ya geruao etorri zan.
- Ez, ez. Ta automatikiakin, gaiñera, guk erakutsi-ta bai, baiña bihar gitxi. Guk ez gendun ein, guk dana bastidorian.
- Eta esplikau zeinke pixkat josteko makiñiak ze pieza dakazen edo… edo pixkat, ba, hori, ez? Bobinia esplikau dozu. Ba, izenak edo…
- Jeneralian juaten zian muebletxo baten.
- Bai, pedalakin. Korreia ta pedalakin. Ta gero, kabezala. Ta kabezala, ba, zer? Eske pieziak ez dakit zelan… Bobinia, bai… Bobinia ez. Aber… zelan da? Behetik juaten dala harixa, ez dakizu? Bueno, zuk igual ez dozu jakingo.
- Bai, ikusitta dakaraz.
- Bobinia usten dot dala, e? Usten dot dala. Ta bestela, jostorratza ta…
- Ez, ez, eske ez daka.
- Eta gero etorri zan automatikiak gitxiao ondiokan, ez?
- Bai, ba. Harek eurak eitten zeben dibujua, festoia ta… dibujo batzuek. Eta gero posterior gehixao urten zeben. Nik ya…
- Bai, hor gaiñera modeluak aldatzen juaten dia, ez?
- Bai, asko, asko. Baiña nik gero ya azkenengua, ba, ez neban ezautu. Ya ez neuan.