Eibarko ile-apaindegiak

Eibarko ile-apaindegiak <p>Eibarko ile-apaindegiak izendatzen ditu, asko ziren gerra aurretik. Bakoitzak txapa doratu bat izaten zuen ile-apaindegia zela jakiteko. Jende asko joaten zen ilea moztera eta lan asko zuela-eta aitak alpargata denda utzi egin zuen.</p>

-Pelukero gitxi egongo zan orduan?
-Bai, baeuazen ba, baeuazen. Porke nik erretrato bat badaukat, porke eskursiñuak-eta eitten eben pelukeruak, e. Ta, bakizu, gero haundittu ein zan ezta Eibar be ta. Dakat nik erretratu bat Gernikako Arboliai da hantxe parian pelukero Eibarkuak, kuadrilla ederra, e, guapuak gizonak danak. Porke baeuan pelukerixia, hamen Calbetoian be bi euazen, gero Unzagan... Lelengo-lelengo ez baiña gero bai; Isasixan be bai, Estaziño Kalian be bai, Patxonekua edo, ta bastante pelukero euan. Gerria baiño lehenao, e.
-Julita: Ez zate akordatzen hola dorau txapa bat eukitzen eben. Barberixia euan tokixan ez eban ipintzen "Barberia" eta ezebez, plaka haundi bat dorau bat, hauraxe eukitzen eben.... pelukerixia Eibarren, eta danak eken horixe. Bola haundi bat dorauta.
-Plateltxo bi txintxilizka halan zer batekin, dorautxo batekin. Polittaua! Haxe ez genduan gorde, pena bat emon estan neri, pena bat, porke neri gustatzen jata gauza antiguak asko gustatzen jata.
-Julita: Dan-danak pelukeruak hauraxe jekanen, ha euan tokixan [bazekizun] pelukerixia zala.
-Bai ba, botikia, ez dakizu, oin ipintzen dau kurutzia; ba len haxe, pelukeria.
-Julita: Gero dorau bat, txapa eder bat biribil-biribilla.
-Pelukerixak zer zien, pelukerixia eta barberixia be bai?
-Bai, bai.
-Jentia zer joaten zan gehixago barberixiagaittik edo pelukerixia edo?
-Bixak. Askok bizarra etxian kentzen eben batzuek, ezta, baiña gero pelukerixara gehixao ebatera, ulia ebatera. Biña gero “Hi, kendu idak bizarra be”. Ta bixak eitten eben. Eta gero kriaua hartu bihar, gero, e, gerria baiño lehenao, e. Eta eitten eban biharra nere anaiak eta zapatuetan hori gizonori, Baldo zekan izena, eta nere aittak. Hiru gizon, e, hiru silla beteta; porke, bakizu, Untzagan jente asko juten zan, jente asko. Parrokixa asko ekan nere aittak.
-Ulia oin baiño gehixao moztuko zan, ez?
-Bai, bai, gehixao, ene! Lehen gehixao. Eta neskatxueri be bai ta mutikotxueri be bai ta daneri. Bihar asko ein eban.