"Giputxanekoa" eta Astelena

"Giputxanekoa" eta Astelena Pilotalekuetan aritzea gero etorri zen. Eibarko "Giputxanekoa" pilotalekua eta gero Astelena. Ordaindu egin behar izaten zen pilotalekuan jokatzeko.

-Frontoi preminarik ez.
-Frontoiak gero etorri zian. Esaetsut hori Kiputzanekua. Gero etorri zan Astelena. Astelena pagau bihar izaten genduan, e. Salome zan. Salome-José, matrimonixuak zaintzen eben fronton Astelena, da zu faten ziñan hamalau-hamabost urtekin, ba nahi zenduan Astelenara fatia ta pelotan zerian da. Baiña txandia, e. Eta txandia kobratzen eben ba errial bi edo errial ba, depende zenbat denpora eitten zenduan. Da igual galdu partidua ta “E, Migel!, errial bi destaz emoteko, e, errial bi destaz emoteko”. Eta, bueno, “emongo’etsut, emongo detsut”. Eta beste baten pezetia. “Bildotsa be ekarri biakostak hau pagatzeko, bildotsa ero”. Ta amari fan eta hauxe esa’esta barateriak. Barateria esate-etsaun Salomeri ta. Hautsa pezetia ta pagau. Ta pagau netsanian. Baiña mundua..., orduan pagau bihar genduan guk Astelenan jokatzeko. Ta txandia ordubeterako edo ordu erdirako edo, ta pagau in bihar.