Markina-Xemein (Bizkaia)

Errotariarekin tratua; ogia egiteko modua

Errotariarekin tratua; ogia egiteko modua <p>Errotariarekin tratua nola egiten zuten: irin kilo batzuk berarentzat hartzen zituen hark. Ez zuten dirurik behar, trukea egiten zuten. Irinarekin ogia egiten zuten. Irinari zahia kendu. Ogia astebeterako egiten zuten. Ogia egiteko prozesua. "Txantxaduri".</p>

- Ta errotarixegaz tratue zelan eitten zenduen?
- Ba eruten genduen zorrue ta eitten eben pixau. Eta gero emotn eben urune. Ta eurentzako hartzen zittuen kilo batzuk, ez dakit zenbat izengo zien, han pixotik, ba urune gitxia emon: honenbeste kilo, ta ba atzera urune hartu ta etxera.
- Ta dirurik ez zenduen gastetan?
- Ez, errota zerin ez. Ez, ez, truke. Harek eurek hartzen eben garixan pixue: honenbeste pixu dauke ta ba urune gitxia emon. Bai, haxe haren irabazixe.
- Ta gero urunegaz?
- Gero, urunaz ogixe ein biher. Ogixe gero.
- Zelan eitxen zenduen?
- Ba urune zahixe eukitten eban urunek. Ta eitten biher izeten /bizeten/ zan pasau galbaien. Gatzen zan, urune pasaueran ta goixen gatzen zan ba azala, garixan azala, zahixe, esaten jakona. Ta gero ba, ha zahixe izeten zan ba txahalentzako-edo, zahixe, ona zan txahalentzako ta be. Eta ba ogixe eitten gendun, urune ogixe eitten gendun, ezta? Astebeterako jeneralin. Ta ogixe eitten zanien, hurrengo asterako zatitxu bat gatzen zan ogixana. Ha lebadurie izeten zan. Urunetan tapaute itxi ha ta handik hurrengo zortzi eguna ogixe eitteko, haxe. Urune ipiñi, ta ur berue ta gatza bota haraxe, ta lebadurie. Ha hantxe zertu dana, ta gero masie ein.
- Ta lebaduriai, beste zeozelan be esaten dotsezue ezta? Txantxadurie?
- Txantxadurie bai, txantxadurie.
- Hori lebaduri da?
- Ta hori aurreko egunin gordetako errezetie.
- Txantxadurie bai. Gorde ta gero ogixe ein. Masie ta zera ta gero, ogixan formie, beran denporie biher harek be altxetako ta hori gauzak eitteko. Ta gero ba sartu laban, ta ordubete baten-edo, sue, egurraz-ta eitten zan, ta labie berotzen zanien, zurittute ikusten zanin, ba ogixe sartu. Ta gero ordubete bata-eta.
- Ta zenbat denborarako ogixe?
- Zortzi bat egun; hoixe, zortzi bat eguneko.