Ordizia (Gipuzkoa)

Ordiziako azoka lehen eta orain

Ordiziako azoka lehen eta orain Ordiziako azokak orduan eta gaur dituen ezberdintasunak aipatzen ditu. Azokatik eta dendatik erosi ohi zuten etxerako jana.

-Ordiziko ferira juten al ziñeten zuek?
-Bai, bai, bai. Bai-bai-bai-bai.
-Saldu ez zenuen ezer egiten, ez?
-Ez, ez, ez.
-Nolakoa izaten zan orduko ferie, gaur bezelakoa?
-Ez, gaur nik usten det daukela indar gehio eta... Jende asko ibiltzen da, kanpotiken e asko etortzen da, zeatik asteazkenen, esan nizuna [...], ba etorri nitzenen, jesus!, arboledatik hasi eta..., baiño eske ikaragarri.
-Eta ordun ze izaten zan, bertako jendea gehio?
-Bertako jendea gehio. Oaiñ kanpotiken e, eta gero basarritarra ere asko baiño, ondoko Olaberria, Idiazabal o Gainza, alderdi horietako jende asko. Eta gero etortzen die ba berdurakin.
-Orduan ze puesto egoten zien, zer saltzen zuten?
-Gaurko aiñeko, oain bezela, hainbeste puesto ez.
-Zer izaten zan, ganadue-ta egoten zan?
-Ganadue bai. Ardiik, ganadue-eta, eta txerrie eta, ba Plaza Garagarzan.
-Eta erropak-eta gaur bezela?
-Ez, hori ez naiz gogoratzen, ez. Plazan bertan, oaiñ egoten dan bezela berdura eta hainbeste gauza, ba ordun egoten zan plazan puestok erropana, jertseek diela o kamixetak o prakak, berdin tzaio, danetatik. Egoten zan plazan, eta egoten zan puesto asko. Hori bai, buelta guztin, hori ezautu det nik ia gaztetan.
-Eta normalean zuek azokatikan zer erosten zenuen? Dana azokatik erosten zan?
-Ez, ez, ez, dendatik. Ordun tzaren denda asko, guk hamen bertatik bertaa, oaiñ danak etxek in die, baiño ordun bazeon Usabiaga, Mafre dagon tokin, hor zeon denda Usabiaga, berana zan. Denda haundie, almazena-re haundie zeukeben. Eta amistade haundie. Eta gero pare ere, nola da, Joyería Hidalgo, Hidalgo, hor e zeon beste denda bat saltzen zuena danetatik.
-Eta azokan erosten zana ze izaten zan?
-Bueno ba, azokan erosten baziñun, berdura eta holako gauzak. Baiño eske ezta etortzen, ordun e etzan asko etorriko, ez naiz asko gogoratzen baiño, ordun gutxigo oraindik, gaur da etortzen dana...