Zumaia (Gipuzkoa)

Baratzea bizibide; autopistak lurrak jan zizkien

Baratzea bizibide; autopistak lurrak jan zizkien <p>Kotxerik ez zegoen eta astoarekin joaten ziren estaziora gauzak eramatera. Baserrian ganadua baino gehiago baratzea izaten zuten, gehienbat tomatea eta lekak. Ama Donostiara joaten zen saltzera. Autopistak sailik onenak hondatu zizkien. Terrenoak gutxitzean hasi zen fabrikan lanean.</p>

Transkripzioa

- Baiña hoiek hittun zeak, gure bizimouko zeak. Ta ordun hik […] automobillik eta’re ez huan, ta basarriyan eoten giñanian-ta ta, astuakin estaziyoa jun behar izaten huan trenea, zea eamatea, jenerua eamatea.
- Bai. Oikiyan bahuan hor estaziyua, hor huan apeaderua. Harrea jun behar izaten giñaun astuakiñ. Ama zana, ama zana Donostira juten huan.
- Donostira, e?
- Bai, gu mutil-koskorrak giñanian ta, udaan tomatia asko iten giñun, tomatia ta baina. Berdura. Gehio ganaua baiño, berdura gehio itten giñun.
- Hemen batzuk ganaua askoekin eoten hittun. Baiño hamen, gure itxian-ta ta, hamen zea gehio. Hemen…
- Baratza.
- …baratzako gauza gehio itten, itten giñun.
- Baina.
- Baina, ta illarra ta. Hoiek danak. Geo autopistak hau… terrenuak puskau zixkiñ danak. Gui’re […] haundiya harrapatu zixkiun. Han soro txiki bat osua. Bestiai’re pusketa haundiya ta… Haben bi dabezenak habek’e, habek’e beheko barrenak lurrian gozuenak eta onenak…
- Eta ze zian, danak baratzak? Dana oaiñ’e autopista pasatzen da, ta baratza.
- Oain autopistako hoiek baratzak […] hoiek. Ta baratza, ta lehen-leheno gariya ta’re bai.
- Gariya bai.
- Gariya ta artua ta, hoiek, babarrunak ta [in behar izaten hittun ta]. Lurrian’e, earrenak, gure etxiak zitunak, zeak jan zixkin, autopistak.
- Autopistak asko aldatu zun Oikiya?
- Bai. [Ointxe] jata ebakita geldittu huan ordun.
- Bitan.
- Ya ordun, orduan ya, hoi pasa zanian hasi niñun ni’re zeara…
- Tallarrian.
- …tallarrea lanea. Eske terrenuak zeatu hittun… Lehenotiyo ideakin gatxaben, baiño jutea, zea, tallarrea hasteko ideakin natxion. Baiña Valentziko geo gaiñea nola zatorren, autopista nola zatorren…
- …jakinda genitxaben obretako zea behar zala, terrenuak izorrau zixkiula. Ta ya ordun zea in giñun, bukau giñun ta. Uaiñ hamentxe, uain jubilauta. Gure bizimoua pasata.