Ikatza Bergaran saltzen zuten

Ikatza Bergaran saltzen zuten Ikatz asko egiten zuten eta Bergaran saltzen zuten. Lapurren inguruko kontuak.

Ikatz asko egiten zuten eta Bergaran saltzen zuten. Lapurren inguruko kontuak.

-Bai, Bergara erun, Bergara eruten zien iketzak. Iketza asko itten zan.
-Zein joaten zan ikatza saltzera?
-Ba anaia.
-Bezeruak zekazen?
-Bai, bezeruak eukiko zittuen, anaia juten zan behintzet. Eta ordun e lapurrak bazien, ez gaur bakarrik. Gure anaiai etxera zetorrela bidian erten otxen, hori Irutxaboletatik gora erten otxen lapurrak.
-Bai, e?
-Bai. Eta ihes ein guriak; eta Ameztiko itxeburutik gora etorri eta itxera, eta ganaurik ez. Baiña ganauek zentzuna euki ordun e; erak etorri, zu, etxera.
-Ikatzan dirua kentzera igual?
-Bai, iketzan dirua kentzera. Eta ordun itxekonak, bi bizitzakua zan gure basarrixa. Eta bi bizitza aparte. Itxekon aitta eta ama etorritta eta; ze pasau ete zan, eta larri. Eta gure Eugenio, ene!, haren estuasuna eta zeta-ta, eta ganaurik ez agiri, eta halako batian zain eta zain, eta batzun batzuk ganau eske jun biheko zabela..., erak etorri ganauak. Erak etorri ganauak.
-Orduan lapurrak ibiltzen zien?
-Bai. Ibiliko zien, hari erten otxen behintzet eta.