Kupoa noiz kendu zuten

Kupoa noiz kendu zuten Soldadu joan baino lehen kendu zuten kupoa, 1945-1950 urte inguruan. Hornidurakoak lotsagabeak ziren. Madariaga baserrikoek eskopeta zeukaten etxean.

Transkripzioa

-Berrogeittik berrogeta bostera edo hola kendu zan kupo, entregau biharra ta horrek. Uste dot hor. Igual lehentxuao igual, e.
-Zu ordurako ia hemen zaozen?
-Ez, ez. Ni hirurogeixan etorri nintzan honutz. Ni hona etorri baiño bastante lehenao kendu zan hori. Ni soldau jun baiño lehen. Cincuenta y tresian jun nintzan ni soldau eta hori lehentxuao. Cuarenta y cinco-cincuenta bittarte hortara holaxe kendu zan hori.
-Esan dozu hogeta seikin ezkondu ziñala.
-Orduan ciencuenta y nueven ya hemen zaozen.
-Hamarkada bat lehenao?
-Bai, hamarkada bat lehenao edo hola. Gero errotak-eta libre egon zien, normaltzen jun zan puxkat bizimodua. Oin akordu jat gauz bat, hor etortzen zienak losagabe batzuk zien Abastos-etatik, Abastosko jentia etortzen zan garixa pixatzera-ta, bestiak-eta. Hemen zegon famelixa bat Madarixa baserrixan ba puxkat berezixak zien erak, e. Berezixak eta puxkat tokedunak zien Madarixa basarrixan eta. Eta harek eskopetia-ta, orduan zenbat egongo zien, harek eskopetia zeuken etxian eta, hor etorri zan batek haura amenazau ein eban: "Vamos a subir a registrar el caserío" ta. "Sartu eingo haiz, urtetzen doken ikusikok!" (barreak). "Sartu eingo haiz, urtetzen doken ikusikok!".