Arantza (Nafarroa)

Nola ligatzen zuten

Transkripzioa

- Inauteak ere... inauteak ere kendurik egon ziren puska batean, baina gero hasi ziren berriz, inauteak. Baina... ez zen libre. Eta alkateak deus ez zekien bezala... eta egiten zuen despistatu, hari ez ziotela galdetu permisorik, hori... hori errateko, mozorroak joaten ziren galdetzera, baina hori errateko hark ez zekien bezala deus ere...
- Eta noiz ziren inauteak lehen? Noiz hasten ziren inauteak? Igandean?
- (...) Lehen-lehenago, hemen lehen-lehenago, gerra aitzinetik hasten ziren... igandearekin, eta, gero astelehena eta asteartea... gauetik igandea, astelehena eta asteartea, eta gero hausterre, asteazkena, hausterre... hautsa emateko eguna, eta ja sartzen zen Garizuma, hiru hilabete... ez, berrogei egun. Berrogei egun, ez akordeoirik eta deus ere, eta inon ere orduan musikarik jotzen. Eta neskatxa orduan pila izaten zen hemen, eta, paseatzen, karreteran hotzak hiltzen hor ibiltzen ziren, ostatuan ez ziren sartzen...
- Neskak ez ziren egundaino ostatura sartzen...?
- Ez, ez, ez. (...)
- Orduan, zitak eta non egiten ziren?
- Lagundu?
- Lagundu, bai. Hori... Aientsa eta Azkilarria, salida izaten edo Xuantenia orduan, eta han oinetakoak aldatu eta egiten zituzten neskek. Gero batzuk Arruzpi aldera eta bertzeak Azkilarrera, eta oinetakoak aldatzen eta mutilak... harat joaten ziren, tragoa ematen zuten Xuantonin, bueno... ostatu bezala, eta, gero neskak abiatzen zirelarik ondotik joan eta, “Faborez”.
- Faborez eskatu?
- Faborez eskatu. Eta, ez etorri aunitz: “Ez, ez, ez dut beharrik ez dut... ez dut nahi”. Eta, buelta mutilak, eta, ez bazion ezetz erraten, akonpainatzera baserrira... hori, aunitzek ezezkoa.