Arantza (Nafarroa)

Gaztainak nola mantendu

- Eta Senberro etxean, zer... egiten zuten ilargiarekin zerbait berezia e... gaztainekin lotuta...
- Bai, hor kuidatzen zuten gaztaina ongi, eta kontzen zioten Ama Birjinak arte, Amabirjinak hemengo bestak. Orduan a... afana, bo izaten zutena, egun batean postrea gaztaina jateko. Hamabortza... abuztuaren hamabortzean, ez baitu aguantatzen horrenbertze, baina, idortu egiten da, ifu... paratzen baduzue solairuan, sikatzen da, peña bezala jartzen da gogorra. Baina, hori han… hori mismaurra erraten zaio gaztaina morkotsa horren hondarra, zaborra, eta hartan nahasia, han denak a... berezi gabe, garbitu gabe, hartan kontzen zioten, eta astean ere... behin edo buelta ematen omen zioten gaztaina hari, segun ilargia nola den. Bai... eta kontzen zioten abuztua arte, bestetan jateko.