Arantza (Nafarroa)

Luzean

Transkripzioa

- Bai, hori ja ni… zerbait ere horrela oroitzen naiz zerbait, baina gelditu zen, orduan, bai... bakarrik behinik behin gure etxean pilotak eta katxarroak izaten ziren. Pilota pila bat bazen zaku batean, eta, gu mutiko koskorrak urratu genituen denak, honako nak… barrengo bala edo... erraten genion hura izaten zuten, eta hura ateratzen aritzen ginen. Baina hemen luzean bai, bakarrik gero galarazi edo ez dakit ibil… xehatzen gero pertsianak eta horiek, abisua ematen bazuten amerikanoek eta, gero, hemengo famatuxkoenak herrikoak: medikua, botikaria eta... horiek, k... amerikano eta horiek kuadrilla egiten zutena, horiek aritzen izanen ziren. Eta, gero leihoak, leihoak xehatzen eta, ja galarazi zuten. Botarria han izaten zen Kaltxiko izkinan, botea emateko, han botea eman eta, hala, sakean. Eta gero hura ere, hura ni oroitzen naiz xehatu zutelarik.
- Eta botarri horrek bazuen gainean pilotak uzteko leku bat, ez?
- Bai, horrek zuen, horrela, ebaki koskor bat hura berdina, eta han ebaki koskorra eta han pilotak. Eta gero, botea emateko berriz, kaidarekin, ez, zelaia ez, hola, kara. Botea eta, txa!
- (Alaba) Eta pilotan hemen lehenago aritzen ziren hori... plazan, etxe horren kontra...
- Bai, plaza… librea zen, ez zen... ezker paretarik gabea! Etxeerri zen frontisa, pareta.
- Bai, aunitz... aunitzetan bai, hirunaka.
- Hiru hiruren kontra.
- Bai. Sei. Nola ez zuen ezker paretarik, zagero bat eta aitzinean bi.
- Baina aunitz aritzen zen jendea lehenago pilotan hemen... Bo! Txanda ezin harrapatuz... plazan. Plaza eta arkupea. Eta bertzea izaten zen arkupean aritzen zirena trinketean. Hori nire denboran aritzen ziren hemen baziren onak, orduan Leandro Txunkua eta… Alejo bat Orunean, eta horiek ere… aitzineko sarearen ondoan egoten zirenak, horiei airea hartzen. Eta horrela izaten ziren, bertzeak rebotean. A trinketea s... paratzen zen sare bat, sare bat e... soka bat paratu eta han izaten zuen sarea goi... sarea goitik beheiti hark, zintzilika. Eta, gero pilota izaten zen handia, baloiaren adinekoa ia, txikixeago baina, horrela, eta...
- (Alaba) Orain boleibola bezala horrela... (...)
- Eta zenbat jende aritzen zen hor?