Arantza (Nafarroa)

Berari gertatua

Transkripzioa

Hemezortzi urte nituen nik. Eta gainera, egun seinalatua, hura, veinticuatro de agosto San… Santo Domingo? Bai, el veinticuatro de agosto zen hura. El año… cuarenta y siete, cuarenta y ocho… cuarenta y siete. Orduantxe egin zituen Goizuetan ikaragarrizko inundazioak, hartu Leitzatik eta Hernanira bitarte, ikaragarrizko inundazioak. Gero lanean asko aritu ginen gu han. Eta, gau horretan, egun horretan, pues, goiz guztian beti trumoika ari zuen… hor… zera aldetik, sur aldetik, Goizueta aldetik hortik beti trumoika ari zuen. Eta hemen beltz-beltz-beltz-beltza zegoen. Eta hemen azal…tze zuen arratsaldeko bostak aldean horrela euria baina, euria… mantsalba, ikaragarrizko erauntsiak hasi zituen. Bueno, joan ginen herrira eta gau guztia erauntsia ari zuen, eta, esperatu genuen taberna batean ea atertzen ote zuen horrela, eta bai, ja gauean… euria atertu zuen, eta, orduan dena artoa egiten baitzen, eta gure etxerako bidea arto artakan zen, hura, gainetik artoa, eta azpitik ere bai, bide eder bat, hau bezalako… eta hementsu bide bat. Horrela, eta, bide hori barrena banindoan eta ez zen haizerik, ez zuen zigarro bat bera ere mugituko, haizerik ez zegoen arrastorik ere. Eta, ni… nindoan bide horren gaineko aldean, bi bat e… metrora edo horrela, arto artaka barrena, ikaragarrizko haizea. Brrrababa! Artoa bi aldeetara dena mugitzen zuelarik. Mekaguen! Kezka puta egina nindoan eta, etxearen azpiko aldean, etxearen ondo-ondoan, hurrak, adar batzuk, eta hurren azpian belardi bat. Eta belardi horretan asto gris bat ederra. “Hau gure astoa duk” –nik, guk ere astoa grisa genuen- “hau gure astoa duk”. Eta ikusten nuen nola behetik gora nindoalarik, hemendik… bueno, hogeita hamar metrora bezala horrela. Hurbildu nintzen bertara, ailegatu nintzen, eta, joan eta atakako atea, hasten naiz atakako atea eta... tas! Astoa desaparezituta gelditu zitzaidan. Txaketa, soinean nuena, edo… hamabost metroren barrenean dena ura bezala busti nuen izerdiarekin. Jo atea, eta, atera nuen sarrailatik.
(…) Ni hagitz pertsegitua izan naiz e… gauez sorginekin, bat bizi zen bitarte, sekulan ez dut erranen nor. Hura hil zen denboran, ja nire aluzinazioneak edo… zerak joan ziren.