Arantza (Nafarroa)

Xort egunak

Transkripzioa

- Xort egunak egiten dira agostotik hasten dira, eta, agostotik kontatzen dira hamabi hilabete, agostotik aitzinera. Agosto kontatzen da… agostok berea, lehenbiziko eguna berea. Eta gero handik aitzinera ja zer eguraldi egiten duen. Eta orduan… orduan zein eguraldi ateratzen den, ondoko hilabeteetan hala segitzen du, ondoko hilabeteetan hala segitzen du.
- Eta hemen jende aunitzek badu fedea horretan edo…?
- Fedea hagitz handia, batzuek badute hagitz handia fedea. Bakarrik, begiratu behar da segun itsasoak zer jotzen duen, edo ez ea… haize hegoak jotzen duen, edo horrela… horri begiratzen diote aunitzek haizeak ea zein aldetatik jotzen duen. Astelehenetan… astelehenetan euria egiten baldin badu, aste guztirako euria. “Asteleheneko euria, aste guztirako euria”.