Arbizu (Nafarroa)

Arbizun gertatutako suteak

Herrian gertatutako suteen inguruko kontuak.

- Noiz gertatu zen erreketa hura?
- Oi da, fetxik enuke esaan, fetxa, ze urtetan ein tzen enuke esaan, zela abuztuben bei, bei-ta... guañiken ee, emen elkarri launtzen dakiyo ba zeran, e... gari biltzeko gareiyen, elkarri launtzen besteai.
- Baina duela, orain, zenbat urte gutxi gorabehera?
- Izein ttu ba... ogeiren bat urte bei, bäi, ta... guaañiken ee egun ortan, bazkaltzen ai zien, etxalde oitako gariyek einda. Orduben tximist’at sartu zen? ola? plazako orti? ta kruzetu zuben ortzeño, ta amabi err-, itxe erre zien, bei. Bah, azidenteik ez zen gertatu, gariyek eta osea...
- Ez! ez zen iñor il, ez.
- Eta aziendak eta...?
- Ez, denak salbatu zien.
- Bei, ta au gaela... amar urte? erre zen beix.
- Zein, hau? hau ere?
- Orain hamar urte?
- Kasualmente beiyek jeixten ari nintzen ni, kortoxirkuitu at edo ze izen tzen? lastue iduitzen duun lekuben, goyen, ta... jeh, suba! gero sub oi? ta, esne-baldia erdeita, erdiya, jeitxita nakan; baldea, esnia, arri eman? (...); bota nuben baio... ordureko, puh! asi zen ee, garmenduen e...
- Esku zeneukana, e?
- Eskuben, bei ta gio, bouh!... beleixe garri-, ta asi nitzen ee garraxi te... “suba, suba”, puah!... kixkäldu zen d’enpaz.
- Bai? etxe guztia?
- Bei, raso.
- Ez! etzen pasa p’or; oi gëos erre zen beix, oi geos ë... eztait nik, lau-bat urtia? o, nola zen? orti... ordubuen erre zien, bat, bi, iru, lau; lau erre zien, bai. Orr ee ez zen ezer gertatu, azidenteik or... bei; ola.
Ta gio? goiyen ee bai, goiyen, beste... an ee, beste tzean, zenbat zien? amabost ustë ot zela, eztakit, dena elkarri bilduta dao erriy au, ta dena obres beteta! egun guzien...
- Bei-ba, lastos beteta, flora bezela, ta goiyen artu zuben ta, buuuh!...

Egilea(k): Koldo Artola Kortajarena