Doktrina ikastearen garrantzia

Baserriko lanak umetan. Eskolara gutxi joaten ziren, etxean lagundu behar izaten zen eta. Doktrina ikastearen garrantzia. Abadeak galderak egiten zituen eta ondo erantzun beharra zegoen txartela lortzeko, bestela kalabaza ematen zuen. Jaunartzea egiteko ere txartela behar izaten zen. Pazkoa garaian, abadea eta sakristaua txartel batzen ibiltzen ziren baserriz baserri.

Transkripzioa

- Eta eskolatik bueltan etorri ta gero eitten [zittuen] horrek lanok, ala eskolara fan barik? Zelan egitten [zittien]?
- Ez, ez, ez. Ganaua, jeneralien, goixien ibiltten zan ta!
- Goixien?
- Goixetik, goixetik.
- Ba! Eskolie, zera... Eskolie... dotriñie bai! Hamen... jo! Azkoittiko abadiek-eta dotriñie? Dotriñien proporziñuen ikesi [bahu] zera, ingenierotik gorakue [hitzen]. Jo! Dotriñie? Puf! Buruz!
- Ta atzo edo lehengunien esan notsuen nire anaie-ta, ni hareaz faten nitzen beti txarteloi hartzen. Txartela be...
- Jo!
- Bai. Aber, txartelan kontuek, kontau. Kontau!
- Ba esaten neutsen: "Guezan txartela hartzen", ta, ba, [han] fan egin biher txarteloi...
- Pazkuetan, garizumie pasaute.
- Ta faten gitzen sankristixara faten gitzen beraana. Ta preguntetan uskun "Ta hau ze?", ta "Hau zer?" ta ni isilik. Dana harek kontetan auen! Harek dana ekixen. Kartilla dana ekixen harek; buruz dana! Ta pregunta bat ein etsen beren buruz, abadiorrek, ein uskun ta "hori dotriña kartillan ez dau". "Ez dauela?", "Ez, ez dau hori dotriña kartillan, ez dauko hori". [...] hartu ta begiketan dusku ta "Ez jaukek, ez. Ez jaukek".
- Harek bai jakin, e?
- Dana jakin! Ni hareaz faten nitzen. Nik ez nekixen, bueno, ezebez nik, "Kredue" ta "Aitta Gurie" ta holako batzuk.
- Bai, [...] dotriñie, ene!
- Ta, ze zan? Ondo erantzun ezkero txartela emoten otsuen?
- Ba txartela izeten zan, hori, e... Bestela kalabazak emoten zittuen. Kalabazak, ba... Txartela? Bai, ta dotriñia ikesi ta berriro fan bihar ha txartela hartzera. Dotriñie [ikusi]... ta ez badaukek dotriña, zera, galderak ez baeuen zerketan, ez baekixen, "Aber, ha ikesi ta etorri gero!" Ta ha ikesi ta barriro fan. Ta barriro zertu biher. Neuri ez jate suertau, baiña...
- Ba, izeten zan txartel bat izeten zan dotriñakue. Ta beste bat izeten zan, gero ha kanbixau eitten euen komuniua hartzen zauenien , gurejauna hartzen zauenien, ha kanbixau eitten zan.
- Pazkuak, garizumia pasau ta gero. Pazkuetan.
- Ha kumuniokue izeten zan. Ya ha sakristauek kanbixau eitten euen. Sakristaua faten zan abadiaz komunio emuten ta zeraaz. Ta sakristauek lehengo txartela kendu ta komuniokue emun...
- Ta gero ha txartela etxera ekarten zauen ta Pazkutan edo noix etorten zien, sakristauaz ta arrautzak batuaz [...] bat ein ta [zerok, txartel batzuk]...
- Bai, zerok, [...], [zerketan], bedeinkaketan abadia etorten zan, ta zestuaz ta sakristaua, monagillue ta arrautzak. Ta txartela...
- Txartela entregau bihar orduen.
- Eta arrautzak, zerien...?
- Berak erueten zittuen!
- Berak eruaten zittuen?
- Bueno, dozena bat [edo zer], ta, ba, etxe bakotxeko... Kriston zestuaz ibiltten zien ta [harek] arrautzek hartu ta...
- Eurendako gero?
- Onbre! Beretako! Klaro! Beretako!