Jatekoa baserrian

Jatekoa baserrian. Astegunetan, baba gorriak eta urdaia. Igandetan, salda egiten zen okela eta garbantzuekin. Egun berezietan, oilaskoa. Jai egunetan (Kontsezio egunean) oiloa.

- Eta orduen baserrixen-ta bazkaldu-ta ze eitten zauien? Ze jaten zauien holan etxian?
- Jeneralien baba-gorrixe; baba-gorrixe ta urdaixe jeneralien. Domeketan garbantzue eta okela apur bat ekartzen zan saldie eitteko, garbantzuen nahasi. Oillaskue-ta noizbaitten. Oillaskue-ta bodan-ta orduen... joe... bodie auenien oillaskue. Joe, inportantie!
- Bai, bai, oillaskue. Ta oillue kontzesiño egunien-ta oillue egositta ta. Baiña oilluek onak izeten zien oingo kaleko oillaskuek baiño [horrek], e!
- Bai, kanpuen ibiltten zien ta.
- Onbre! Onak, e! Ta oillue holako... kontzesiño eguna ta holako jai haundixetan ta holako zerak. Bueno...!
- Eta arrautzaik-eta?
- Arrautzak saldu ein biher! Dirue... Orduen arrautzie karu saltzen... karue izeten zan!
- Ta niri arrautzie gustaten jaten asko. Ta ni oillo-zalie beti izen naz! Bueno! Umetatik. Oilluei jarraittu nik? Ez dakit noraiño!
- Eske oilluek lehenao hamen kanpuen ibiltten zien.