Labako-sua

Artoaren inguruko lanak. Ogi zuria egin aurretik, artoa egiten zen. Labea garbitzeko, "ipixkixa" erabiltzen zen (trapu zahar bat). Artoa eta esnea gosaltzeko.

- Ta gero artua be bai esan dozu, ezta?
- Artua be bai, artua be itten zan.
- Ta artuak zer lan eukitten zittuen?
- Artuek, ba, artuek be igual-iguala. Baiña artue... labadurie, labadurie… labadurie, hazkarrixa esaten jako, labadurie, labadurie, ogixe harroketako, masie harroketako izeten zan, ta hori be falta zanien bezinuaana faten gitzen. Kaletik be bai, [Saldukuek], [Salduko] San Juan, […] haik be etorten zien gurera, etorten zien, ogixe itteko, labadurie […]. Hazkarrixe edo ez dakit zela esaten jakon, ogixa harroketako. Ta artuek ez dot uste eukitten euenik hori. Ta artue horreik ogixekin, […], itxi itten jaten, ogixai itxi itten jaten puxkat harrotu arte, harrotu arte; baiña artuai ez, artuai, hartu ta… ni akordetan naz, palangana baten hartu, buelta ta buelta ta buelta, buelta emun, ta labara zuzenien [sartzen] zan, ogixa baiño lehenago [sartzen] zan artua, lehenago [sartzen] zan, baiña bastante denpora lehenago, e!
- Denpora gehixau bihar euen itxuria. Lehenengo laban hori ein, sua ein, gero ipizkixa esaten jakon […], pozu baten busti ta makilla baten, haga baten, trapu zahar bat —trapu zahar batzuk izeten zien— ta hareaz garbittu labioi. Garbi-garbi eitten zan hareaz. Ipizkixa deiketan jakon hari.
- Ipizkixa?
- Trapu horri?
- Trapu horri bai, bai, ipizkixa deiketan jakon. Hareaz garbittu eta lehenengo, klaro, hango hondarrak egoten zien, su-txingarrak hondarrien egoten zien, alde baten ta, haren onduan ipintten zan, artuak ipintten zien. Orduen… oin artua karuau dao, baiña orduan artua merkiaue […], merkiaue zan asko be. Baiña artue zan ona! Guk artua ta esnia jateko ta, ha mehe-mehe ebaitta, egosi-egosi in bai? Egosi, e? Gaur be jango neuke!
- Bai, e? Edarra, e?
- Bai, bai. Egositta, e? Egosi itten zan ha, mehe-mehe ebai, hola zatixak [hartuta] ogixen moduen ez, ebai mehe eta jaten zan.
- Armozetan jaten zabien ha?
- Armozetan jan […], armozetan. Hori bai! Kaferik eta oingo moduen ez auen e? Kafia ta... hala jaten geben, bai.