Erromeriatik goiz itzuli behar

Erromeriara joaten zen gaztetan, baina goiz etorri behar izaten zuen, amak bestela errieta egiten zion eta. Etxean esango ziotenaren beldur ibiltzen zen.

- Eta festa giroak-eta nolakoak ziren Azkoitin?
- Festataa juten giñen, baiño goizo etorri ber. Azpeittire jun festaa San Inazixotan ta, ba!, zortzitako etxea, bestela badakizu ze izeten zan. Behin Aizpurutxoa jun nitzen ta lagun danak lagata etorri nitzen etxea, bildurrez! Etxin bestela zipri-zaprie igual gure amak, ikeragarrizko zipri-zapria, lotsarik eta be(ha)rrik ez gendula ta. Jun harutz ta gurasuek berriz´e [...] geala esango ziune ta... Kitto. Bildurrez! Mutillekin, zea, laguntzea han goraiño, San Martiñen bizi giñen ta haraiño juteko´re bildurrez. Gure amak sentitzen bagiñuzen, "tzst!" [handik...]. Lotsagarri bat, Arantxa, lotsagarri bat.