Mezara Urrategira

Mezara Urrategira <p>Mezara Urrategira joaten ziren igandero eta meza ondorenean doktrina egiten zuten. Apaizaren inguruan hitz egiten du. Orduan ez zuten konfesatu beharrik. Salomek gozatu egiten zuen errezo eta eliz inguruko ekintzekin.</p>

- Eta mezatara ta Urrategira?
- Bai Urrategire normalin beti, bai.
- Jaiero?
- Bai, bai jaixetan bakarrik eoten zan han, bi meza ta… goizeko mezetaa jun ta gero dotriñie baldin bazeon, meza ondun dotriñie ta hoixetxek .
- Ta zein zan apaiza ordun?
- Guk txikitten Don Esteban euki genun, hori zea… geo Martittea eman zebena zea… kamiñue ein zanin, eta zea zan oso zuzena ta oso zea…
- Ta pekatuik eta konfesau berrik eta izaten zenuen?
- Ez dauket nik pekatuk… batzuk esaten debe inpresixo hori pekatu kontun. Hori batzuk etxetiken´e, gurin aitte´re zan oso fede haundikue zan, oso sakona ta zea… baiño ez hola detailletan ez, jarrerikin gehixo, iguel oingo kristautasunekin gehixo lotute ta ni neuk ez dauket. Gero Jesus y Mariatan´e hori, karo, monjan komentue zan ta baiño ni pozik zea eitten nintzen, bai mezetaa egunero juteko ta bai abestixek zea… Bai, bai, gozatzen nun , nei oiñ´e Jesus y Mariatako elizie… gustatzen zat.
- Ta errezuak eta hori euskeraz ikasi zenduen ala erderaz hori be bai?
- Euskeraz.
- Euskeraz.
- Euskeraz, erderaz´e bai ta latiñez´e bai ikixi, baiño ahaztu xamartu zatxit. Oiñ Erromaa ta juten geanin, errez eitten deu latiñez guk´e, inglesez ez baiñe… zea eta… ez geo Jesús y Mariatan´e hori elizkizunek eta egunero eta hori, baiño bestela.

Egilea(k): Amaia Sorazu