17 urterekin Burgosko jesuitetara

17 urterekin Burgosko jesuitetara <p>Betidanik Amusategin bizi izan da, baina 17 urterekin Burgosko jesuitetara joan zen. Erdaraz ikasi eta okin lanetan aritu zen bertan. Gero, soldadutzan egin zuen beste urte eta erdi.</p>

- Eta jaio eta bizi beti hementxe? Beti Amusategin?
- Bai. Zea egon nitzen, urtebete pasau nuen, ba, hamazazpi urtekin hamen eskolaik ez genduen ta Oñan —Burgos hori—, Burgosko herri txiki baten. Hor jesuittak zeuden. Loiola baiño haundiyaua zan; zaharro, baiña haundiyaua zan. Ta zeoze ikasi nahi ta urtebetin ez dao... Lana iñez han, okiñe o zea... ogiye iten jarduten nun gehienian. Hitz batzuk hantxe ikisi giñuzten. Geo, berriz, soldaduskan beste urte ta erdi pasa giñuzen.