Urrestillatik Azpeitira lanera

Urrestillako gazteak Azpeitira joaten ziren lanera bizikletaz. Damaso eta Agirre ziren lantegi ezagunenak. Astelehenetik igandera arte egiten zuten lan. Igandean erromeriara joateko alpargatak erosteko adina diru ateratzen zuten.

Transkripzioa

- Geo leno Urrustillen dana basarri koskorra ta. Batzuk taillerrea Aixpeitire, geyenak gazte jendie, danak bizikletan illeran jarri ta Aixpeitire batzuk... Damasonekue ta Agirrenekue ta bi tailler zien hola inportante samarrak... Ta geo ertendakun danak batea itxeakun. Kamiñue bete-bete-betin. Ez zaon kotxiek harrapau bildurriken, ez zan ibiltzen da! Ta hor bazaon Urrustillea iye ailleauen aldapa txiki bat, hutse aldapie... danak jaitsi han ta kontubek esanez aldapien goraiño oinez etorri. Etorri Urrustillea, bazkaldu ta atzetik danak batea... atzea taillerrea. Oin baiño egun luzeo izaten zan ordun. Xei terdik arte o uste ze jarduten zan negun. Uderan’e... beatzi ordu, hamar o behintzet. Ta jaire arte e! Astelehenetik hasi ta jaire arte! Ez zan izeten “sabado inglés” ta holakoiken. Aitu bai “sabado inglés” ta izeten emen ziela, baiño iñok ez zakiyen hemen. Jaire arte. Aste guztiye taillerrien pasau ta jairako nahiko dirue. Alpargatak erosteko lain batzuk! Ta egualdi txarra iten bazan... Gogun daket geuk'e Oñetzea jun ber gendula erromeire ta...