Erlijioak sortutako beldurra

Erlijioak sortutako beldurra Imanolek beldur handia pasa zuen, bai elizarengatik, bai amarengatik. Ama oso sinestuna zen, eta hari nahigaberik ez ematearren, Imanol ez zen joaten elizaren arabera "bekatua" zegoen lekuetara.

Transkripzioa

- Nik, geo esaten debe bildurre. Nik aiña bildur pasautakue, ta nei askotan ikusi nauen bezela ikusi hor, panderuen ta juergan ta, nik uste det bildur horrek eman zitela indarra holako izeteko. Bildur pasa nitun...!
- Elizakin, ta geo gurasuek, gure ama zan.
- Halaxe huan, ba!
- E? Gure ama zan, ordie, gure ama zan. Ta gure pekatukin beak inpernura jungo zala apaizen batek esango zion, ta dana siñistu in zun. Aitte ez, aitte total desberdiñe, baiño ama...
- Eskubitarra hue.
- Ama... Bai, ama zan... zuk pentsauko dezu hemezortzi urte etorri, ta amai penaik ez emateatiken, Loyolan beste danak Aizpurutxoa, erromeire, ta han nik banekiyan jun ezkeo baltzeun ingo nula. Ta baltzeun iten banun, ta ama enteratzen bazan, beantzako izengo zan gizona hiltzia bezelakotxia. Ta juten nintzen Errezillea Zurruntzola, han sueltua bakarrik iten zan. Ta Aizpurutxon’e taberna baten sueltua; ta Bergarako parteko tabernan baltzeu iten zan. Ta ordun amai, harek “zuen pekatuagatik inpernua jun berko diat nik!”. Eta holaxe mentalizauta zeon, ta urte morduan. Geo azkenin...