Azpeitia (Gipuzkoa)

Apaiza txiza egiten

Apaiza txiza egiten Jendeak eskolatik irteteko presa izaten zuen. Eskola atzean, txizatokia zegoen; eta, bertan, apaiza txiza egiten ikusi zutenean, harrituta geratu zirela kontatzen du algaraka.

Transkripzioa

- Hoixe. Ni akordatzen naiz behin eskolatik lau terditan o erten gendun mutil kozkorrak eskaillerak goitik behera jo-ta batzuk hankaz gora ta erteteko amorratzen eoten zan, ba, jendie! Ta batzuk leheno erteten zeben ta bestik leheno ta. Behin gu eskaileatatik, ni ordun, ni ta bestiek eskaileretan behera guzela lehelengo erten zeben haiek, hamen atzin zea zeuen... hamen atzin zea zeuen, pixe iteko toki txiki bat zeuen, txiki-txiki bat. Holaxe aurrin ta hola [...]. Etorri zagu lehelengo aurretik erten zuna, "Hi,hi! Zea, apaize txixeiñin ai dek, hi, txixeiñin ai dek!" ta "bai?" ta jo-ta danok jun ta hari beire, zea, apaize txixeiñin ai zala txokaute danok! Ta holakotxe kontuek.
- Apaizak errespetua emango zon gaiñea garai hartan.
- Jolin, baiño guk ez gendun... ignorantziye gendun! Apaizek txixe in ber zunik ez gendun ba guk pentsatzen. Ta "Apaize txixeiñin ai dek" ta hortxe gitxitxik danok hari beire, hure ikustea!

Egilea(k): Ane Leturia