Mendi-erromeriak

Mendi-erromeriak Bere gaztaroan Loiolan ez zen erromeriarik egiten, baina mendi-erromeriak izaten ziren. Martite, Urrategi, Kurutzeta, Aizpurutxoko erromeriak aipatzen ditu. 18-19 urterik hasi zen erromeriara joaten. Erromerietara oinez joaten ziren, pentsatu ere ez autoz joan zitekeenik. Salto batzuk egin, ahal zuenak neska-laguntza egin... bat ere txarrik egin gabe bekatua omen zen.

- ... Hor'e erromerik eitten zan Loiolan?
- Ez, mendi erromeyek bai.
- Nun?
- Mendiyen. Tokiyen-tokiyen Martiteta, Urrategi te Kurutzeta ta, Aizpurutxo ta holakuek tokiyen tokiyen tokiyen...
- Zuek hauntza juten ziñaten?
- Bai, hemezortzi urte alleau zizkunien bai, hemeretzi. Orduen, bai, juten ginen, baiña harta bitartien dana hementxe.
- Bai, kotxiek... ezta iñok'e! Ezta... guk kotxie... guk kotxie ekarri gendule...
- Mendi sail earrak oinez bai ordun, erromeira juteko?
- Hoixe ba! Ezta gaiñea, ezta gaiñea... dana holaxe zala pentsaute! Ordun iñok inbirik ez gaiñea kotxeik eta... ezta... [bazenkiyen etzeune] ekartzeik eta kotxeik eta... iñok ba al zaken ba diruik ordun!?... Ta hoixe, erromeye in de ta hantxe, ze soñue jotzen zen da... salto batzuk ingo geñizen da... geinontzien, al zunek neskalaguntzea ta, bestiek berriz, ezin zunak [segiu] hantxe.
- Bai? Ez al zan pekatu hoi dana?
- Pekatue... orduen pekatu asko zan e!? Bajina bat pekatu indekuek gea gu... jeseus!! Baiñe..