Bardoze (Lapurdi)

Katixima euskaraz egiteko beharra

Katixima euskaraz egiteko beharra Frantsesa bakarrik mintzatzen zirenek frantsesez segitzen zuten katixima. Euskara zekitenak, aldiz, euskaraz egitera behartuak ziren, hala nahi zutelako apezek.

- Eta katixima, nola egiten zen?
- Isabelle-Louisette: Eskuaraz eta frantsesez. Eskuaraz, eskuaraz mintzatzen zutenek, eskuaraz. Apezek hala er[ran]... hala nahi zuten.
- Apezek nahi... atxikitzen zuten hori, apezek?
- I.L.: Ba, ba, ba. Ba, ba. Zeen, eskola libroan izan niz, ni, beaz baziin eskuaraz mintzatzen zienak, eskuaraz behar zen katexima eta otoitzak egin. Eta frantsesez bezik ez zakitenek /etzakitenek/ mintzatzen, hek frantsesez zuten. Ba, ba.
- Frantxoa: Dena nahasia da hemen.
- F.: Denetaik bada.