Bera (Nafarroa)

Ura ekartzeko tresnak

Transkripzioa

- Hori, subila eta... nola da bertzea? Pedarra. Pedarra ez dut iku(si)... pedarrarekin oroitzen naiz ikuskaturik, iturria, hola, bestetarako edo, jendeak gero edaten eta, gero gainera ematen zen bestetan, joatean, boladu behar... boladuak izaten ziren holako zuri batzuk, azukrezko gauza batzuk, klaro, hori baso handi batean haiek sartu eta hura despedida izaten zen eta, hartako ur freskoa ekarri eta, hartan, hor... horretaz oroitzen naiz. Eta hor izaten zen, nik ez dakit, izena arraroa, arka, lehenago... hola, handia zen, armairu gisara, eta harat artoak-eta ogiak-eta altxatzeko. Eta, haren gainean, alturan, han baitzen tutu hartatik mugitu eta aise edaten baitzen, eta han kontzen zen hori.
- Eta zer diferentzia zegoen pedarra eta suilaren artean?
- Bueno, suila zurezkoa zen, hola, redondoa, behetik zabalago eta goiti meharra, kono edo... nola erranen diogu... Eta bertzea zen behetik hola, mehar-mehar-meharrean gero egina, eta hura gainera hori zen, lurrez edo… artzilla edo… horietatik, bai.
- Eta burutea erabiltzen zen suilaren azpian?
- Azpian bai, buruan, hura paratzen zen, holako ez dakit barrena zer izaten zuen, trapu zahar betea baldin bazuen ere, baina erdian hutsarekin, e! horrela, redondua bakarra horietan, eta gainera denak kolore diferenteak izanen zituen horrela hark, bai.