Bera (Nafarroa)

Etxea garbitzea

- Eta lehen astamenda edo ez... ez zen...?
- A bai! hori... harekin egiten genuen garbitu, lehenago, e! Baina gero ja bada utzi genuen, zertaz gure ama zenak egiten zuen, hagitz eskoba politak egiten zituen, bueno eskobak, redondo-redonduak eta irauten zuten; gero hari sartu makil bat, punta zuena, zertaz behar zen, eta harekin garbitzen zen hagitz ongi. Ai, ona! hori! bai, eta zer erraten da?
- (Anaia): Ezpela!
- Ezpela, ez eskoba! Ai, eskoba da erdaraz eta euskaraz... ezpela, bueno, ezpela egiten genuen.
- Eta gero xaboia-eta erabiltzen zen garbitzeko edo... etxea garbitzeko?
- Zer?
- Xaboiren bat edo?
- Xaboia? Ez, xaboia hori... horiek, horiek ez dute xaboi beharrik, bueno, tablak ez du xaboia beharrik, e! Behar da... behar da argi... argizaria eman, erosten genuen plazan, edo bertzenaz hari, erleak zituenak ere egiten zuen argizaria, eta hura e... zera virgen erraten genion, e! Eta, horrela egiten genuen.