Ardien izenen inguruko kontuak

Artaldeko ardi guztiek izena izaten dute. Etxean, "eibartarrak" esaten zieten Eibarren erositako ardiei.

- Enrikek berdiña esaten eban, ardi guztiak bere izena zeukela.
- Bai, bai, bere izena eukitzen dabe ardi guztiak. Pastoriak [...] Bi badare, haren umian zera ta ama ta bestia ta hanka-motza ta... Edo erosittakuak badia, eibartarra dok edo bestia dok edo... Guk ardixak, ba, eibartarrak euki giñuzen, ni txikixa nitzanian lehelengo. Eibartarrak ardi ederrak e! Hamar ardi erosi zittuen Eibarren, Mertxeten, Mertxete basarrixan. Onak zien e! Ta karuak! Orduko denporarako karuak zien. Hamarna duro. Ta gero handik [...] Orduan hamarna duro. Ardi onak zien e! Zien "de categoría", raza ona ta... Bai, gaur be ardi onak [badare] ta hobeto gobernatzen dia ta [...], baiña orduan be ardi onak eren e! Ez pentsau e... Orduan ardixak onak eren batzuk.