Bergarako herriguneko toponimia

Bergarako herriguneko toponimia.

Transkripzioa

- Gero Sardandeikotik segidan harutz, ez dakit hari Sebastianeneko fabrikia [edo euki…] ondio esistitzen daben.
- Bai, hor Etxagi tabernia ta darena.
- Lehenau haura baiño holako hutsunatxo bat Sebastianenekua, baiña ez hola… izen zera ez. Etxagi tabernia Kalisto taxistia, Kalistoneko etxia edo, Kalisto taxistia esaten gontsan guk oin Etxagi daon etxiai.
- Eta horrek hola forma raro bat dauka etxe horrek?
- Horrek atzera dauke forma raro bat.
- Hori, atzekaldera.
- Atzekaldera Anguako Teodora bizi dana be han atzera dao etarata ta… atzetik oso diferente [ikusten die].
- Hori dana da, orduan, Kaliston etxia?
- Hori bloke bat. Hemen kantoiraiño, ba, etxe pillatxua dao, illaria dao.
- Eta dare hiru-lau atai: Santosena bat, gero [oingo] Txurrukanekua esaten gontsanori, Kalistona… hiru atai, behintzat bai. Ta Begiristain-ta bizi zianak eta, […] etxe […] ta…
- Hori zera, Txurrukana.
- Bat, bi, hiru… hiru-edo lau atai dare hor.
- […] Txurrukanekua…?
- Bai, lau bat bai.
- Aber, itxoin.
- Hiru atai […].
- Sebastianenekua ez dakit ipini edo… Gallastegittarrak, baiña izenakin esateko… Kalistoneko etxia hori etxe kuadrau haundi bat.
- Hurrengua?
- Bai, lehelengua hola kantoittik.
- Oin Etxagi tabernia daona.
- Eta Etxagi dana da Kalistonekua?
- Kalistonekua lehelengo zatixai, gero hurrengua, hurrengo txiki bat… hari zela esaten gontsan? Bai… Kalistonetik hurrengua, bi pisokua bakarrik… Baiña… ez dakit izenik ez gontsan esaten.
- […] Kaliston etxia da bi pisokua.
- Bai, hori Kalistonekua esan dou, baiña hurrenguai ez gontsan izenik esaten ta hurrenguai Txurrukaneko etxia be bai ta Anguaneko etxia be esaten gontsan, bixak bizi zien ta. Eta [Pakua] baxarriñekua be esaten gontsan. Osea, de esos tres lo que queráis.
- Txurrukanekua edo Anguanekua be bai eta Pako baxarriñekua be bai. Danak bizi zian etxe baten. Con ese nombre nos entendíamos. Ta gero goratxuauan oin Santosen dendia zeuan lekuan estankua zeuan.
- Ta izenik?
- Estankua, Kuarteleko estankua esaten gontsan.