Elorregi auzoko toponimia

Hizlaria(k): Agirre Irasuegi, Ramon

- E? Pikua ta Albitza.
- Julianek, Elkorokuak.
- A, bai, e? Harek esan otsuen, e?
- Eta gero Barrenakuak be bai. Baiña hori gaitzizenak dia, ez?
- E… Gaitzizenak, bai, hola ipinitta. Lehenao ribalidade haundixa egoten zan sasoe baten. Hola… Pikukuak modalidade baten izeten zien irabazten zabenak eta bestetan albiztarrak eta hola.
- Hau ze zan?
- Bai, Errekazarra. Hori dok, hori dok, ba, nun markau juau? Uno. Hamendik bajatzen dan errekatxua dana. Baiña lehenao, sasoe baten, horra juten zittuan erropak garbitzera danak. Hor Errekazarra euan albergia edo zera. Horra erropak garbitzera juaten zittuan lehenao andra danak. Asto gaiñian hartu erropak eta […] eruaten zittuen harek lehenauko harizko izarak-eta be bai. Eta lixibia eittera horra juaten zittuan. Bueno, zer gehixao esan neikek, ba, nik?
- Hemen Isuskitza inguruan bazeuan zeoze hola partikularrik?
- Horko basuen izenik eta ez jekixat. Horrek Zigarrerokuan esango dotsue hobeto. Horrek beti bizi izen dittuk hor eta ondio hor jarek eta… ez dakik? Horrek gehixao esango dotsue. Oin hor… Isuskitzan […] egongo dok batenbat hau, zera, jabik… Zabaldo ezautzen dozue? Esto… zuk ezautuko dozu.
- […]
- Bueno, mendixan izenak esango dostat. Hau uno ipini juau, […]. Gero hemen… hau mendixan izena Arraska. Hamen… hemen. Hamen jak basarrixa, eztok?
- Hamen, hau Arraska esaten jakok mendi honi Arraska mendixa.
- […] Metaliturrixa daon lekuan?
- Hori da. Hori da. Hori da Arraska mendixa da […] esaten jakuan lehenao behintzat.
- [Errekatik…] txabola moduko bat agertzen jaku.
- Nundik?
- Ba, Suspitxu hau bada ta hau errekia, hemen txabola moduko bat markauta dao.
- A! Hori, zera, Sospetxun bertan! Bertan jak Sospetxun txabolia.
- Suspitxun goixan bertan?
- Bai, bertan honuzko Kotzaola aldera hatorrela jak Irabiengo txabolia jak hor.
- A! Hori apuntauta… [apuntau…].
- Bai?
- Bai, hori Angiozar aldian […].
- Ta beste txabolaik ez juat uste. Kotzabal gaiñekaldian bai, geure txabolia. Baiña beste txabolaik… Kotzabal hamen, ba, holakotxe […] txabolia jak. [Haura], gaiñera, zabalik egoten dok.
- Gero [honek], bidian dauen kamiñueruen zera bada, hau bidia, eskuma… bueno, alde hontara errekonduan dao sail haundi bat labrauta-ta azaltzen dana, Zaldumendikuana edo dana.
- Zalgomendikua. Zaldumendi ez, e! Zalgomendi.
- Zalgomendi?