Ernai antzerki taldea; sortzaileak, obrak... Txomin Amasorrainek eta Juste Amenabarrek sortu zuten Ernai antzerki taldea eta beraiek egiten zuten zuzendari eta "apuntadore" lana. Obrak euskaratu ere egiten zituen Txominek. Gerra aurretik antzerkigintzan ibiliak ziren. Labaienek euskaratutako `Malentxo alargun´ izan zen lehen obra. Obra taularatu eta handik gutxira soldadutzara joan zen bera. Jakin zuten Ormaiztegin bazela antzerki hori egiten ari zen talde bat eta hango mutil bat ekarri zuten bere papera betetzeko. Soldadutzatik itzulitakoan `Ordu eroslea´ antzezlanean paper txiki bat egin zuen.