Berriz (Bizkaia)

Gabon gauean gordetako ogi zatia ez da hondatzen

Gabon gaueko ogi zati bat gorde egiten da hurrengo urterako, gurutzea egin ostean, eta ez ei da hondatzen. Berak beti izan du ohitura hori. Gero, berakatz-zopa egiten denean, ogi zati hura ere bota egiten da.

-Bai, neuk be ondiño gordeta deket Gabon egunekue.
-Bai, ba, hara: Gabon gabien afaitteko hasi biher dozun ogidxe, harexe ein, ta mosue ein ta kuskurre kendu ta gorde. Ta ha ogidxe ez da urdintzen ta alperrik be ez da galtzen.
-Hori esan dostie.
-Bai, oniño nere armaidxuen egongo da Gabonetako ogidxe, kuskurtxo bat. Ta harek, ba, urdindu be ez da eitten ta ez da alperrik galtzen.
-Kuriosue. Eta zer, trapu baten edo...?
-Ez, ez, ez, ezebez. Ein holantxek kurutzie ta kendu kurruskue, ta jaurti ezer ez daguen lekurae. Haraxe bota ta hantxe. Oniño nere armaidxuen egongo da, pentsetan dot, ogidxe, Gabonetatik, igezko Gabonetakue.
-Igezkue?
-E?
-Igezkue?
-Bai, Gabonetatik, igezko […]. Zegatik gero hori ogidxori eitten dozu berakatz zopie ein ta haraxe bota.
-Ta zer egon biher da, urtebete gordeta, ala edozein momentuen...?
-Nik gordeta eukitten dot ta gero, ba, Gabonak aillegetan dienien…
-Atzera etara. Kurruskue gordeta. Eta kurruskutxo bat izeten da, e. Nik kurruskutxo bat gordeten dot.
-[…] etxien ta bota ta. Gure aittek hori ein barik… errosaridxue errezetan ta Gabon egunien errosaridxue errezau ta haxe kurutzie ein, bazkaitten edo afaitten hasi baiño lehenago, ta ha gorde. Ta ez da urdintzen.
-Ez, e? Kuriosue.
-Siketu bai, baiña oniño, Gabon bezperetan neuk ikusi neban hortxe. Eta beti gordeten dot, e, beti. Horixe kostunbriori ez jata kentzen.

Egilea(k): Aitzol Mendiola