Bilbo (Bizkaia)

Maistra palentziarra zuen

Maistra palentziarra zuen Eskola bat zegoen auzoan bertan. Bertako maistra palentziarra zen. Ahizpa eskolan hasi zenean negarrez itzuli zen etxera, umeek ez baitzekiten euskaraz.

Transkripzioa

- Eta orduen hemen baserrien zu umea ziñenean-eta, o sea, hemen baserrien, hemen auzoan, zu umea ziñenean-eta, egon zien euskaldunek-eta bertakoak?
- Karmele: Hemen?
- K: Nire maixie, maixie andrazkoa, maixue, Palentzidxakoa ixin zen!
- Ta non egon zan eskolea, ba?
- K: Hor, ederra, eskola ederra egon zan.
- Hemen auzoan egon zan?
- K: Bai, hortxe, Buidxan.
- Garbiñe: Hor, Buidxan.
- K: Bai.
- G: Oin "centro cívico municipal" da.
- A, bale. Eta horra joaten ziñen zu eskolara?
- K: Bai.
- Ta maistrea?
- K: Palentzidxakoa. Ta nire aiztie oin Galdakon bixi de, urte bi zaharrau da ni baiño, eta ha hasi zenien eskolara, etorri zen etsera... ni ez naz akordetan, ezta? Baie esaten gaidxiena aittek eta amak eta. Negarrez etor zen, ez doala gehidxau bera, ze Buidxako... Buidxako neska-mutillek ez dakidxiela berbaz. Erderaz eitten gaidxien ta berak ez gaidxen entzun iñoz be seun trazie.
- Ai, koitedea, koitedea.

Egilea(k): Asier Perez