Aitona ordea

Aitona ordea <p>Amaren aita arrantzalea zen, eta itsasoan itota hil zen. Gero, amona beste gizon batekin ezkondu zen. Aitona ordeari buruz hitz egiten du; donostiarra, antzerkirako eta kanturako zaletasuna zuen, eta Manoli eta bere anaiei kantuak irakasten zizkien.</p>

Transkripzioa

- Aitona ordezkua genun, zegatik aitona —nik ez nun ezagutu—, nere aman aita, ito in zan. Leheno arrantzaliak, ez zian oaingo baporiak bezelakuak, ta galdu iten zian zeonian itxaso haundiya. Ta aitona ito in zan. Baiñon gero amona berriro ezkondu zan ta aitona hori bizitu zan gurekin.
- Eta nungua zan aitona hori?
- Aitona hori hemengua zan, donostiarra zan. Bai, bai. Eta deitzen zan Maximino.
- Maximino?
- Bai. Maximino Alvarez Alkain. Alkain bigarrena zakan. Ta zan aitona bat... uuu! “un espléndido”.
- A bai?
- Bai, maite zigun ta kantatzen [zun]. Gaiñera gustatzen [zitzaion] asko teatroa jutea. Santa Marian, Kale Nagusian, daude teatruak. Badakizu. Propina ematen zion porteruai “y le dejaba pasar al abuelo al teatro. [...] qué propina le daría. Lo que sea. Y luego nos enseñaba a mí y a mis... [...] de la vecindad...”.
- Bai. Baiño kantak...!Erderazkuak eta, “las zarzuelas” dana kantatzen genun!
- A bai, e?