Durango (Bizkaia)

500 pezeta hilean raketista legez

500 pezeta hilean raketista legez <p>Raketista zela 500 pezeta kobratzen zituen hilero eta lortutako puntu bakoitzagatik 3 pezeta. Begok dio bera ez zela jokalari ona, azkenerako ez zuen askorik entrenatzen. Norberak bere kabuz entrenatzen zuen. Pilotak Eibarren bertan ematen zizkieten entrenatzerakoan, teniseko piloten modukoak ziren.</p>

- Jornala-edo euki zendun?
- Bai, orduen sasoien ondo, bostehun pezeta hilero. Bai, ta gero izeten zan ez dakitz zelan deuken izena, jokatzen gendun "puntos" ta "cada punto" hiru hiru pezeta ta "aprobada una cincuenta" ta eitten bazendun ba igo eitten ban.
- Eta, ona ziñen?
- Ez, ni lelengotan ba bakizu, lelengotan bazoiez ya afiziñuegaz ta frontoara juten giñien entrenetan baia gero jun giñen gizon batek erun oskun, beren etxera erun oskun bidxori ze ni argaldu ein nitzen asko ta ba eru oskun etxera, ta gero han etxien ba ni ensegida hasi nitzen loditzen-ta, ta gero egon zan euki aban alaba bat nire edadekue ta jokatzen gendun ping-pongera etxien, ta ni etxien egoten nitzen; bestie, nire lagune joaten zan frontora goizetan entrenetan baia ni ez nintzen juten, ni etxien gelditzen nintzen, ni etxien egoten nitzen. Gustetan jatan leidu asko, ta leiten beranduaura arte egoten nitzen eta gero ba gero ohien, ohien. Ta itzi ein naban juten entrenetan ta ez, izen nitzen "del montón".
- Ta zelako entrenamentuek izeten zien?
- Nobera bakarrik.
Nobera. Baia egunero ordu pare bat edo zelan izeten zan?
- Zuk gure dozun beste, goizie libre euki gendun.
- Ta arratsaldie?
- Bostetan, bost terdidxetan egoten giñen bertan, ta amaittu arte, amaitzen zan ba hamaiketan edo gehidxau, azkeneko partidue egoten zanien.
- Ta esan dozu raketiegaz eta frontoien ibiltzen ziñiela, baia pelotie zelakoa zan?
- Ba pelotie teniseko modukue baiña frontora, tenis moduen holan ez, frontora, "tenis de frontón".