Ea (Bizkaia)

Amamak jo zuenekoa

Amamak jo zuenekoa Amamak jo zuenekoa kontatzen du, hark etortzeko deitu eta kasurik ez egitearren. Amamak urtetan gogoan izan zuen eta pena zeukan jo zuelako.

- Amuma zorrotza bai, baia ama ona.
- Ama ona.
- Ez! Baten jo nauen amumak eta, beittu, neuk euki kulpie.
- Ze ein zendun?
-Ariñeketan eskapau txopo azpittik eta hori, berak ez deizten ezer errestarik eiñ. Eta “etorri ume ba, etorri ba” ta “ni ez noie ze jo eingo dostezu”, eta begittuten naben eta idxe neure ondun bera, martxan!. Ordun urtik nik be ba… lau edo bost. Etxera etorri nitzen “ume, untxe jo ein biher zaittut /bizaitxut/ ba, sekule ez zaittut eiñ baiña”. “Menuda paliza”. Hori ez jat niri ahaztu be eitten sekule. Gehidxau ez. Eta gero beti esaten dosten, Burzeñan bizi zin gero harek, ze gure...tia Birjinia ezeutu zendun?, tia Birjinian ama ha be, eta tia ta Burzeñan bizitzen. Eurekin erun eban /eruban/ tiak Burzeñara, eta etorten jakun ba frutiaz eta beti geuzakin amuma bertora. Hamintxe egoten zan. Eta akordun eukitxen dot “ume, esan biher dotsut /bitzut / ba”, beti esaten dosten, “zelan jo zaittuten”, bera ha peniaz.
- Bai, beti esaten dosten. Gure ama ez zan joten eta holan, ez zan. Harek esan geuzie. “Zelan jo ete zaittun ba, umia?” “ba txarto ein nabelako” . Eskapau, badakixu, ha berotute datorren atzetik, joteko. Beste preguntarik?
- Eta amak ze eitten eban, baserridxen lan, edo kanpuen?
- Ez, gure amak etxien beti, bera famelixe hazten eta kanpuen biharra, baserridxen, edozetan, tokaten zana, dana eitten eban harek, beti.