Elgetako artzainak eta larreak: Egoetxeaga, Beizu eta Arraotz

Elgetako artzainak eta larreak: Egoetxeaga, Beizu eta Arraotz <p>Euren baserritik Azkonabieta ingurura eramaten zituzten ardiak. Larreak eta txilarra egoten zen. Janari asko eta ona zegoen. Orain sasiak jan du dena. Neguan zelaian egoten dira, beste baserriren baten zelaietan, errentan. Elgeta inguruan, ardiak baserri guztietan, baina artalde handiak izan dituztenak hiru: Egoetxeaga (Egotxia), Arraotz, eta eurak (Beizu). Orain bera besterik ez. Elgetan "artzaina" ez da esan izan; beti "pastoria". "ardizaintzia" edo "ardizain egin" bai, baina bestela "pastoria".</p>