Biarritzeko "Tres fuentes" etxean neskame

Biarritzen neskame egon zeneko kontuak. Eurak joan zirenean kondea hil egin zen eta kondesa semearekin geratu zen. Bost zerbitzari eta txoferra egoten ziren. Etxea handia zen jardinarekin, "Tres fuentes" izenekoa eta txoferrarentzat beste etxe bat zeukaten. Honen inguruko kontuak.

- Oseake, Frantzian-ta ibilitta... bueno, Frantzian, Iparraldian ibilitta zaoz.
- Bai. Bi urte, urte bi ta erdi ein najaittuan behintzat han, e…
- Ez nakixan.
- Ez zekizun? Hantxe […] nitzuan, ba, [...]. Bai.
- Joe, ondo bizi ziñan zu ere!
- Bai hoixe!
- Bueno, zu, edo harek hobeto.
- Bai, harek hobeto! Pentseik ba, gu jun ta hiru hillabetera hil ein zuan kondia.
- Hil ein zan han?
- Gu jun ta […] hil ein zan, hillabetian egon zan gaixorik […] hil zan kondia, gero, kondesia geratu zan semiakin. Gero beste seme bi ta alaba ezkonduta zerakin, e, Romanonesen entzutia eukiko dozu? Madriko aberatsena. Romanonesen semiakin zakan ezkonduta alaba bat, Condes Alleres: condes [...] y condes Alleres. Harek egoten zien udan. Ba, bi hillabetiak pasatzen zittuen hantxe. Harek ekartzen zittuen euren kriedak, txoferra ta dana. Ta gu han egoten giñan, bederatzi lagun igual, […] kriauterixia!. Ostian, bost: dontzeilla bi; geu, lau; [de tutela], bost; bost kriau, [mutilla “de tutela”] ta txoferra aparte.
- Ez zeben etxe bakarra eukiko harek?
- Ez, u! Etxiak […] gaiñera harek […] jardiñak ikaragarrixak, han zauan etxe haundi bat, txaleta, eta beste etxe bat txoferrantzakua, aparte jardiñian. Jardin handi bat, itturri handi bat, “Tres Fuentes”, “Trois Fonts” zan, “Trois Fonts” zaban izena, “Tres Fuentes”. Hiru txorro holaxe ta “Tres Fuentes” etxiak izena […].
- Jo, ba, zu hamen ohittuta ta derrepente kanpora jun eta holako etxe batera jutia…
- Baiña kriauena-ta pegante, baiña guk aparte, eskillara banatatik. Bai, guk etxia pegante, baiña guk geure bizimodua aparte. [… tia Maribik eta…] bazkarixa zerbitzen zeben bi lagunek, batek saltsia ta bestiak aurretik, hiru lagun, harek zerbitzen bi lagun. Geu be holaxe ibiltzen gaittuk. Bi lagun. Ta ostian, e… […] gonbidau barik orduan... hirugarrena bai askotan orduan. Jesus! [Ze diru...]. Herrixa politta Biarritz, dotoria.

Egilea(k): Estitxu Irisarri