Eskoriatza (Gipuzkoa)

Erlijioaren eragina gizartean

Erlijioaren eragina gizartean <p>Doktrina garrantzitsua zen. Erlijioaren garrantzia; gizartean zuen eragina. Ohitura zaharrak.</p>

Doktrina garrantzitsua zen. Erlijioaren garrantzia; gizartean zuen eragina. Ohitura zaharrak.

- Orduan dotriñia jaunartzia eitteko derrior ondo jakin bihar?
- Dotriñie sagraua zan orduen. Dotriñie orduen, e, urtien behin, sekula elixara faten ez zienak be [baazen San Prudentzion be, baazen; jente ona zan, baiña elixara ez zienak faten baazen], ba urtien behin komuniue eitten auen hareik be. Komulgetara urtien behin, eta konfesetara be faten zien; konfesetara, ba, zelabait konfeseuko zien, baiña… Gero komuniue hartzeko, meza denporan ez, goixien goixauan, seiretan edo fan, ta… Gure anaia-ta monagillo zien-ta, bezperan etorri gurera-ta: "Hi, bihar goixien abadie esanda jak", eta fan ta komuniue emun, ta…
- Eta orduan komuniua-eta baraurik hartu bihar zan ala zela?
- Barurik, hoixe, barurik. Agiñekin ikutu ezkero be pekatua, pekatua izeten zan, ta barurik, barurik fan bihar.
- Ura edan zeikien?
- Ez, ez, ez. Ezebez, Barurik. Barurik egon bihar.