Eskoriatza (Gipuzkoa)

Gazte garaiko asteburuak; larunbatean lan eta igandean dantza

Larunbata laneguna zen eta garai baten igandetan ere lan egiten zutenez, ez ziren auzotik Eskoriatzara jaisten. Fabrikan lanean hasi zenean larunbata laneguna izan arren, afari-merienda egiten zuten. Igandetan, dantza egoten zen Eskoriatzako plazan. Neskatan nola ibiltzen ziren.

-Astebukaeretan, zapatu eta domeketan zer eitten zenuten?
-Zapatuak lan. Eta domeketan be gari-ebateko denporan ez giñen bajetan igual. Askotan hantxe ibiltzen giñen. Zapatuetan eta pentsau bez. Zapatuetan fabrikan... batzen giñenien edo, zapatuan merixendatxon bat gabien edo itten giñuen.
-Eta domekan eukitzen zenuten romerixarik edo?
-Bai, hemen Eskoriatzan plazan. Musikia joten auen, hiru bat pieza joten zittuen, eta gero neskan batzukin lagun eitten bazitzen; lehenau neskak eta ez auen pagetan, baiña bakoitzak mutilok neskai pagau, tabernara fan eta kafetxo bat hartu eta [...] pasiotxo bat eiñ eta gero atzera plazara fan eta dantzan eiñ, eta neskia apur bat gustetan bajatzun ba alegiñek itten [...] zuk berai laguntzeko. Eta berai gustetan ez bajakon ba ospa aguro igual eitten auen...