Eskoriatza (Gipuzkoa)

Aste Santuko prozesioak; herriko arkuak apainduta

Aste Santuko prozesioak; herriko arkuak apainduta <p>Prozesioetan Ama Birjina erabiltzen zuten. Aste Santuan egun batean San Antonio ermitara eta bigarrenean Andra Mari elizara joaten ziren prozesioan. Herriko arkuetan loreak eta bestelakoak jartzen ziren. Arkuak botata daude gaur egun, baina arku bakoitzean santu bat zegoen lehen.</p>

- Zuk gogoratzen dozu proseziñorik-eta, gauza espezialik gertatzen zan?
- Prosoziñua Ama Birjiñia, Ama Birjiñia eta ibiltten gauen. Ama Birjiñia prozosiñuen; enda zeetan, aste santuetan faten gintzen, lehen esan dotsutena, zer baten, egun baten San Antoniora, eleixatxo, ermitatxo bat. Eta bigarrenien Andramaixara, Andramaixara prosoziñuen. Prozosiñue eukitten gauen, bai.
- Eta hor arkuetan zeozer ipintzen zan?
- Bai, hor ifintten zan ba adornuek, ifintzen zan ba lorak eta gauzak. San Inazio eta dauz hor, ta han ifiñi eitten zan bere patroien zerien.
- Berez, zenbat arku dare? Goguan dakazu holan...?
- Ba, bota ein daue bat, gorutza oiena botata dau oin. Egongo diez... Arkuik gutxi oin, e? Botata dauz danak, arkurik ez dau, bat egongo da, eleix ondokua, besteik ez, bota ein zittuen, gero etxiek fan zien han, eta botata daz. San Inazio botata dau.
- Eta arku bakoitzian zer zeuan, santuren bat-edo?
- Santua. Baiña oin horrek botata dauz.
- Eta goguan daukazu zer santu zian?
- San Migel beste bat, San Migel; San Inazio, San Migel. Eta horretxek. Bestiek ez naz akordetan.
- Eta orduan prozesiñuetan aste santuan?
- Aste Santuetan, Aste Santuan faten gintzen San Antoniora, ermittara San Antoniora, eta bestia Andramaixara.